Autor: prof. Elena Bucurenciu
Primul an de proiect a demarat în trombă, cu o mobilitate a două cadre didactice care au beneficiat de participarea la un stagiu de formare de 5 zile în Praga, Republica Cehă, în perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2023: doamna Camelia Beldea, profesor de limba română, și doamna Gabriela Popescu, profesor la învățământul primar.
***
A urmat o amplă mobilitate de elevi, prima de acest fel din școala noastră, ce a presupus o deplasare a 10 elevi din clasele a XII-a însoțiți de doi profesori – subsemnata și colegul meu de geografie Cristi Teodoroiu, pentru un program educativ ce a avut loc în Spania, în frumosul oraș de la țărmul Mediteranei – Málaga, în perioada 6-10 noiembrie 2023.
Organizat de cunoscuta instituție de profil EUROMIND, care a asigurat logistica pentru tot ce a presupus șederea noastră acolo, programul la care au participat activ liceenii noștri s-a intitulat „Tineri pentru un viitor verde” (Youth for a Green Future) și a avut ca obiectiv general „sublinierea următoarelor probleme apărute în lumea modernă: poluarea apelor, seceta și utilizarea excesivă a plasticului” (highlighting the following problems arising in the modern world: water pollution, drought, excessive use of plastic).
Participarea la acest proiect a fost o împletire de activități educative, culturale și de divertisment, astfel încât ne-am întors cu toții mai bogați în experiențe, cunoștințe teoretice și practice, dar și cu multe și prețioase amintiri pe care le vom împărtăși cu drag tuturor. Vă invit, în cele ce urmează, să parcurgeți o variantă scurtă din jurnalul de călătorie pe care beneficiarii acestui proiect – înșiși elevii – l-au întocmit pe parcursul activităților la care au fost actori direcți:
Ziua 1: Începutul aventurii (de Annabella Cosma, XII A)
Aventura noastră a început în fața școlii, de unde, la ora 2 dimineața, încărcați cu entuziasm, dar și cu o ușoară teamă de necunoscut, am plecat spre aeroport. Prinși în transa fericirii, ne-am trezit îmbarcați în avion iar cerul roz al răsăritului ne spunea un cald la revedere.
Zborul a fost unul plin de turbulențe, dar consistent în peisaje demne de fotografiat. După 4 ore petrecute în aer am aterizat pe aeroportul din Málaga unde ne aștepta șoferul care avea sa ne ducă la reședința EUROMIND, unde am fost cazați într-un hostel deosebit de primitor, perfect pentru genul acesta de evenimente: simplu, dar cochet, modern, dar foarte tineresc, ce mai, pe placul nostru din prima clipă! Acolo am fost întâmpinați de către Luca, îndrumătorul și organizatorul mobilității noastre, care ne-a pus la curent cu toate activitățile pe care urma să le facem de-a lungul proiectului. Prima zi a fost de acomodare, dar în aceeași dupa-amiază, teribil de curioși, am și reușit să facem prima incursiune în orașul de la malul Mediteranei.
La doar câteva minute de cazare se afla faimoasa strada “Calle Larios”, inaugurată în 27 august 1891, fiind și strada cu cele mai scumpe locuințe din Málaga și a 11- a din Spania. Rătăcind pe străzile înguste din vecinătetea acesteia, ne-am trezit față-în-față cu impunătoarea Catedrală din Málaga, construită între anii 1528 – 1782. Chiar dacă vremea nu ne-a dat de înțeles că e timpul să plecăm către reședință, Málaga fiind una dintre cele mai calde locuri din Europa pe timpul iernii, întunericul s-a așternut asupra noastră. Am luat cina iar apoi ne-am lăsat conduși de o plăcută toropeală către camerele noastre, simțindu-ne împliniți și nerăbdători în legătură cu zilele ce urmau.
Ziua 2: Sevilla – din inima Andaluziei (de David Șolga, XII B)
Dis-de-dimineață ne-am luat micul dejun în grabă, în diningul hostelului EUROMIND, locul nostru preferat pentru că acolo aveam să petrecem o bună bucată de timp de-a lungul șederii noastre. Drumul spre Sevilla ni s-a părut asemănător traseului Săcele-Otopeni de cu o zi înainte, până am întrezărit un început de oraș. Oraș care devenea mai impunător, mai intrigant și mai colorat, cu fiecare scârțâit de roți, cu fiecare bătaie a inimilor noastre.
Odată ce am coborât din microbuz, am luat pulsul Sevillei așa cum ni-l luase și ea cu puțin timp în urmă. Am simțit că în aer plutește o atmosferă, o vibrație aparte. Genul de sentiment pe care ți-l oferă o pictură în roșu aprins, care îți umple sufletul de pasiune. Întâi ne-a șocat construcția imensă, impunătoare a Pieței Spaniei (Plaza de España), care ne-a delectat privirile prin arhitectura sa. Aici am trăit și primul dans flamenco pe viu, el fiind exact cum aș descrie Sevilla: pasional, frumos și cu siguranță de neuitat. Ulterior ne-am relaxat cu o plimbare pe malul râului ce ”spinteca” orașul. Am ascultat istoria orașului povestită pe scurt de ghidul nostru, iar apoi am văzut din exterior măreția celebrei catedrale din Sevilla (Catedral de Sevilla).
După ce am bifat obiectivele turistice importante, am avut câteva ore pentru a descoperi orașul la pas. Fiecare s-a lăsat ghidat de inima sa prin centrul Sevillei, reușind astfel să percepem experiența, momentul prezent prin propriul filtru. La final ne-am îmbarcat în același microbuz și ne-am îndreptat înapoi spre Málaga. Mie, cel puțin, Sevilla mi-a lăsat impresia unui oraș liniștit, cald, atât la propriu cât și la figurat, din care aș fi vrut să nu mai plec, sau cel puțin să mai stau și să mai tot stau…
Ziua 3: Caminito del Rey – Drumul Regelui (de Laura Barbu, XII A)
Am început ziua de duminică cu micul dejun la reședința EUROMIND din Calle Carril, cu gândul la ce urma să ne rezerve acea nouă zi. Același microbuz ne aștepta în stația de autobuz pentru un drum cu o durata de o oră, spre Caminito del Rey, împreună cu Luca, ghidul nostru. Odată ajunși, am pornit pe un drum forestier, oarecum similar cu cel din a noastră Poiană Angelescu, spre canionul propriu-zis. Întreg traseul are 7,7 km, din care canionul se întinde doar pe 2,2.
Când a venit timpul să ne echipăm cu căștile de protecție, continuând pe drumul forestier, am putut admira, muți de uimire, peisajele ca din filme cu nenumărate specii de plante mediteraneene. Apoi am intrat pe pasarelele din stânca, lăsându-ne copleșiți de priveliștea extraordinară ce se deschidea în fața noastră. Important de menționat este faptul că acest canion a fost construit între 1901-1905 pentru a permite muncitorilor ce lucrau la două hidrocentrale să se deplaseze mai uşor și apoi închis pentru o perioada de timp, din pricina nesiguranței. Între 1999-2000 au avut loc mai multe accidente din care au rezultat 5 victime. Acesta a fost numit cel mai periculos traseu din lume la acea vreme. In 2015 a fost redeschis, dupa 4 ani de reparații. În poze se pot observa cărările vechi. În prezent, canionul este ușor de parcurs și, de asemenea, foarte sigur.
Ne-am continuat drumul pe traseul spectaculos, atât de lăudat de toți cei care au trecut pe acolo, bucurându-ne de aerul curat și amuzați de emoțiile unora dintre noi. Întregul traseu a durat aproximativ 4 ore, dar nu a fost deloc obositor.
Malaga CF vs Cordoba CF (de Ștefan Luca, XII A)
Pentru finalizarea acestei zile am decis să mergem la meciul de fotbal dintre Málaga și Cordoba. Acest meci este un “derby” local și am putut vedea înca de pe drumul spre stadion entuziasmul și pasiunea fanilor. Fiecare bar și fiecare stradă din jurul stadionului erau pline de oameni îmbrăcați în “alb-albastru”, care aveau aceeași destinatie ca și noi: “La Rosaleda”. Înca de dinaintea meciului am putut auzi și chiar simți cântecele și imnurile fanilor ambelor echipe spaniole. Stadionul de 30.000 de locuri era aproape plin, iar atmosfera era una neașteptată pentru un meci de liga a 3-a spaniolă. Pe parcursul meciului am încercat să învățăm și să cântăm alături de fanii echipei gazdă. Meciul a început ușor în favoarea echipei oaspete, ei reușind chiar să marcheze primul gol al meciului în minutul 39, însă fanii echipei locale au continuat să-și încurajeze echipa favorită pe tot parcursul meciului. La finalul partidei, când speranțele fanilor într-un un rezultat pozitiv erau din ce în ce mai mici, Málaga a reușit să marcheze golul egalizator în minutul 86. Am fost martorii unui moment magic: 29.000 de oameni au sărit de pe scaune într-o explozie de euforie, iar atmosfera a fost electrizantă până la sfârșit. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, iar aceasta partidă a pus capăt unei zile de neuitat.
Ziua 4: Să ne cunoaștem în spaniolă (de Sonia Bobeș, XII A)
Luni a fost prima zi oficială de activități împreună cu colegii noștri, elevii de la școala din Málaga. Ziua a început din plin după luarea micului dejun cu o lecție de limba spaniolă cu expresii de bază pentru a ne pregăti să facem cunoștință cu noii noștri colegi. Iată câteva:
!Hola! Me llamo Sonia, mi apellido es Bobes, tengo diecisiete años y soy de Rumanía. Vivo en Brașov y soy estudiante.
!Encantada!
Până să ne desmeticim, deja eram porniți într-un tur al Malagăi, intrând într-un joc bazat pe observarea și fotografierea a 3 tipuri de poluare,urmând ca la finalul zilei să încărcăm pozele respective pe o platformă construită tot de noi. Pe parcursul turului, 5 elevi spanioli ne-au prezentat ei înșiși 5 obiective frumoase ale Malagăi: Calle Larios, o stradă pietonală și comercială inaugurată la 27 august 1891, Plaza de la Marina, o piață din centrul orașului, Catedrala orașului – Catedral de la Encarnación de Málaga (o biserică romano-catolică construită între 1528 și 1782). Alcazaba a fost următoarea oprire. Aceasta care este o fortificație, legată printr-un coridor zidit de Castelul Gibralfaro. A urmat Teatrul Roman, ce se afla lângă intrarea în Alcazaba din care se pot vedea numai rămășițe datând din secolul I d.Hr. Am trecut pe lângă Muelle Uno, un centru comercial și un debarcader în aer liber de unde am pornit către ultima noastră destinație, Malagueta – una din cele mai cunoscute plaje din Málaga.
Ziua 5: Ecologie şi tehnologie (de Alexia Banciu, XII B)
Cea de-a cincea zi a șederii noastre în orașul Malaga am petrecut-o în perimetrul școlii gazdă ”IES Jardines de Puerta Oscura”, unde am desfășurat prezentarea despre țara noastră, publicul țintă fiind, bineînțeles, elevii spanioli împreună cu profesoara lor de limba engleză, d-na Covadonga Galvez. Pentru a ne putea cunoaște mai bine între noi, o activitate de “speed dating” a avut loc, din care, am rămas, fiecare dintre noi, cu o imagine plăcută asupra persoanelor care ne-au atras atenția.
Mai apoi, vizita la Muzeul din Málaga a completat, într-un fel, cultura noastră generală, deoarece am avut la dispoziție secția arheologică și cea de artă unde ne-am putut crea o imagine generală asupra acestui oraș deopotrivă antic și medieval din.
Ziua s-a încheiat apoteotic, cu o plimbare la Mirador del Gibralfaro, un punct de observare care ne-a lăsat muți de uimire în fața a uimitoarei panorame a portului la apus a acestui minunat oraș.
Ziua 6: “Planeta este a noastră, să avem grijă de ea!” (de Bianca Răus, XII A)
Ne-am început a 6-a zi plini de entuziasm și emoții, deoarece urma să ne petrecem ultima zi împreună cu colegii noștri din Malaga.
Deşi au existat barierele lingvistice, am reuşit finalizarea activităţii cu tematică ecologică, pentru ca, mai apoi, să postăm pe pagina noastră de Facebook – Malagreen Moroianu – rezultatele muncii noastre: una dintre cele 3 teme ecologice: reducerea folosirii plasticului; încurajarea participanților în activități ecologice în cadrul mediului înconjurător; informarea despre încălzirea globală și ce se poate face pentru a preveni acest fenomen.
După ce și-a făcut fiecare grup postarea, am beneficiat de o mica pauză, cu o surpriză culinară: gazdele noastre ne pregătiseră un mic dejun tipic spaniol, cu churros, ciocolată caldă și tostadas – pâinici tăiate în jumătate pe care se presară ulei de măsline. Au urmat prezentările într-o atmosferă deja relaxată, după care a venit vremea despărțirii de colegii noștri spanioli cu care am reușit să ne împrietenim și astfel ne-am finalizat vizita la școala “Jardines de Puerta Oscura” cu câteva glume, poze și îmbrățisări.
Am avut tot restul zilei la dispoziție pentru a explora în continuare ce a mai rămas din acest oraș superb, Málaga.
Ziua 7: Plutind pe valurile Mediteranei (de Roxana Popescu, XII A)
Distracția nu a lipsit deloc în această frumoasă experiență. Ne-am început ziua a 7-a și cea din urmă cu o scurtă plimbare cu Catamaranul, pe care o așteptaserăm cu toții cu sufletul la gură. Călătoria noastră pe mare a durat o oră, însă a fost suficient pentru a ne distra pe cinste și pentru a imortaliza momentul într-o serie generoasă de poze.
Gustul spaniol. După o călătorie pe cinste, ne-am răsfățat cu tapas. Tapa este un aperitiv specific spaniol. Tapas pot fi combinate pentru a face o masă completă și pot fi reci sau calde. Am avut ocazia de a încerca o varietate de gustări: creveți, calamar, sepie și multe altele.
În final, a venit momentul de a ne lua rămas bun. Ne-am împărtășit impresiile despre experiența care urma să se încheie, iar apoi Luca ne-a înmânat diplomele, urmând să ne luăm la revedere de la cel care ne coordonase pe parcursul șederii noastre, dar și de la locul care ne fusese “casă” timp de 7 zile.
Dacă am fi întrebați din nou despre impactul pe care l-a avut acest proiect asupra noastră sau despre impresia formată, răspunsul ar fi în continuare unul pozitiv!
Rămas bun… Hasta luego!
Comenteaza