În vederea dezvoltării unitare a instituţiilor care furnizează educaţie şi formare profesională din cadrul Uniunii Europene şi pentru întărirea schimbului reciproc am participat în perioada: 10 – 24 oct. 2010 la un schimb de experienţe, o mobilitate profesională în Spania, Galiţia, la Porrino. Membrii echipei au fost: Bilan Florin, Comăniţă Mirela, Giurgiu Camelia (Școala Generală nr.6, Săcele), Goicea Gabriela, Ivan Mihaela (Liceul Teoretic “ G. Moroianu”).
Iată-ne ajunşi în vestul Europei, în Vigo – oraş port la oceanul Atlantic, un oraş învăluit, situat pe mai multe coline. Nu departe de acesta se află orăşelul unde aveam să petrecem următoarele două săptămâni, Porrinio. Acesta are o populaţie de 17.475 locuitori şi se află la 18 km de Vigo, 90 km de Santiago de Compostela şi 550 km de Madrid. Acolo aveam să petrecem două săptămâni de normalitate. Am vizitat comunitatea, şcoala, iar ceea ce m-a frapat acolo şi permanent în Spania, a fost atmosfera degajată, oameni mai relaxaţi şi liniştea de pe stradă şi nu numai. Aveam astfel posibilitatea să mă aud pe mine, să mă adun, să pot comunica fără întreruperi.
Şcoala, IES RIBEIRA DO LOURO, este o instituţie modernă de învăţământ secundar cu 650 elevi şi 60 profesori , dotată cu: laboratoare, club, sală de sport, bibliotecă, sală de lectură. În fiecare pauză elevii îşi schimbă sala de clasă (sălile fiind laboratoare de diferite specialităţi) şi cu toate acestea nimeni nu aleargă pe culoare, nimeni nu strigă, se auzeau doar râsete şi atmosfera era degajată.
Orele de curs par mai lejere (ca şi conţinuturi) şi din nou aceeaşi atmosferă calmă, liniştea care permite o mai bună receptare a informaţiei. Chiar dacă materia este mai lejeră( puţină) notele obţinute la un test la care am asistat au fost tot de la 3 la 10, dovadă că interesul şi motivaţia de învăţare nu ţin de cantitatea informaţiei, ci de anumite trăsături sau calităţi ale personalităţii.
Învăţământul este obligatoriu tot până in clasa a X-a , după care mulţi renunţă şi urmează anumite traiectorii socioprofesionale prin absolvirea unor cursuri de specialitate (tot la şcoală). Clasele a XI-a şi a XII-a sunt clase pregătitoare pentru bacalaureat. (….)
Şi ne-am întors în România, şi a doua zi am mers cu autobuzul de Săcele, care era – ca de obicei – foarte aglomerat. Stăteam în picioare în dreptul uşii şi cu 500 de m înainte de staţie se creează un fel de forfotă , toţi se înghesuie să coboare (de neînţeles pentru mine) şi pentru că refuz să reacţionez sunt împinsă cu cotul de alţi pasageri. Le spun că o să cobor şi eu, nimeni nu mă aude…. oare unde ne grăbim?
Profesor: Mihaela Ivan
Comenteaza