Pe 31 octombrie 2014 comunitatea din Satulung–Joseni a sărbătorit 76 de ani de la înființarea școlii elementare maghiare, în prezent Corpul B al Liceului Teoretic “George Moroianu” (1938 – 2014). Această sărbătorire a luat naștere în urma proiectului județean lansat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov, privind istoricul școlilor elementare maghiare din județul Brașov.
Ceremonia a început cu depunerea de coroane în cimitirul din Joseni. Aici li s-a adus omagiu foștilor preoți Sipos András, Kerekes János și foștilor învățători Gáspár Gyula, Kovásznai Miklós, Sárai Anna, Szabó Erzsébet. Aceste personalități au fost omagiate de domnul prof. Nagy János și de doamna înv. Köpe Ilona.
Ceremonia de comemorare a continuat în Biserica Evanghelică din Joseni. După slujba ținută de preotul Daragus Endre, doamna prof. Gábor Kinga i-a salutat pe cei prezenți și a prezentat pe scurt scopul și conținutul ceremoniei. Ea a subliniat faptul că 76 de ani nu reprezintă o perioadă foarte lungă , dar este demn să ne amintim de trecutul școlii noastre, să conștientizăm prezentul ei, pentru că doar așa îi putem construi viitorul. În acest scop s-a realizat o broșură de 25 de pagini care prezintă pe scurt istoricul școlii elementare, activitățile prezentului și conține câteva fotografii.
Ne-au onorat cu prezența Doamna Inspector Școlar General Adjunct Szabó Mária–Magdolna, Domnul Inspector Hochbauer Gyula, Domnul Viceprimar Géczi Gellért și foști dascăli, învățători.
Doamna Inspector Școlar General Adjunct Szabó Maria a prezentat ideea și scopul proiectului. Domnul Inspector Hochbauer Gyula, fiind elevul acestei școli, a prezentat trecutul îndepărtat (1542 – 1938), fiindcă în Satulung-Joseni exista predare în limba maghiară încă din anul 1542. Alte impresii despre trecutul și prezentul școlii au fost împărtășite de doamna înv. Köpe Ilona și de doamna prof. Aliz Gabriella.
Elevii clasei a IV-a C, îndrumați de doamna înv. Szitás Mária, ne-au încântat cu un fragment din musical-ul „Sunetul muzicii”, elevele clasei a V-a C au cântat și au recitat, iar în final publicul s-a delectat cu piesele ansamblului coral „Polifónia” dirijat de domnul prof. Gyerkó András.
După ceremonia din biserică, cei prezenți au admirat expoziția din școală, cuprinzând fotografii, obiecte, albume, tablouri, cataloage vechi, adunate și păstrate de-a lungul anilor.
Organizarea acestui eveniment a însemnat multă muncă și aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestuia.
prof. Gábor Kinga
Comenteaza