Numele meu este Alexandru Sipos și sunt absolvent al Liceului Teoretic ,,George Moroianu”, promoția 2014. Sunt deja student în anul al II-lea la University of Northampton, însă rămân nostalgic după școala care m-a format și pe care am revăzut-o în această vară parcă mai frumoasă și mai primitoare.

Pentru unii Liceul ,,Teoretic George Moroianu” este doar o școală, însă pentru mine este o a doua casă. Spun asta nu doar pentru că am fost elev timp de 12 ani în această școală, ci și pentru faptul că m-a ajutat enorm în dezvoltarea proprie, datorită implicării profesorilor – oameni mereu dornici să ajute, ascultându-ne neînțelegerile sau problemele. Un al doilea factor, și probabil cel mai important, care mi-a consolidat devenirea, atât din punct de vedere moral, cât și intelectual a fost diversitatea și amploarea activităților extracuriculare organizate de scoală. Printre cele mai relevante  experiențe pe care nu le voi uita niciodată, se numară șansele oferite de a interacționa și lega prietenii cu elevi/ studenți din țări străine.

Datorită unui parteneriat cu o fundație din Marea Britanie, numită Libra, am avut ocazia de a fi voluntar într-un proiect desfășurat în Săcele, lucrând cu studenți din Anglia timp de 2 săptămâni în fiecare vară, pe o perioadă de 4 ani. Pe lângă faptul că am creat numeroase prietenii, am avut ocazia, prin acest proiect, să îmi perfecționez nivelul de limbă engleză. Faptul că am studiat în liceu la clasă de Filologie cu predare intensivă a limbii engleze era deja un plus și, exersând cu vorbitori nativi, am căpatat încrederea că pot comunica cu oricine, oriunde.

 Un alt proiect al școlii care îmi va rămane mereu în minte este un parteneriat multilateral cu școli din Lituania, Letonia, Polonia și Turcia. Am fost implicat pe parcursul celor doi ani de activități și chiar am vizitat una dintre școlile partenere timp de o săptămână, în Turcia, alături de profesori și colegi români, cât și din celelalte trei țări participante.

Deși aș putea enumera multe alte proiecte sau activități extracuriculare organizate de această școală care, după părerea mea, este cheia dezvoltării în plan personal, cele două de mai sus au avut un impact mai mare pentru că au reprezentat deschiderea lumii către mine si a mea către lume. Și astfel am decis că vreau să-mi lărgesc orizontul, să fiu independent și să trăiesc experiența academică în Anglia.

Așadar, am început să-mi intensific studiul limbii astfel incât să obțin o certificare lingvistică obligatorie pentru admiterea într-o universitate străină, să învăt la materiile de Bacalaureat pentru că nota avea și ea să influențeze reușita mea și, evident, să caut o facultate și un profil care să mi se potrivească.am avut șansa de a fi elev al unei clase în care limba s-a studiat intensiv timp de 4 ani, șansă pe care astăzi o au toți liceenii de la Liceul Teoretic ,,George Moroianu”. Atestatul lingvistic obținut ca urmare a promovării probei de limba engleză la bacalaureat mi -a fost de un real folos, ca și Certificatul ECDL cu recunoașterea internațional, pe care, de asemenea, au  șansa să-l obțină toti elevii liceului. Și iată-mă aici! Viața de student la Northampton University este incredibilă. Venind la facultate aici a fost probabil cea mai bună decizie luată de mine vreodată. Experiența multiculturală trăită aici, cunoscând oameni din toată lumea și făcându-mi o mulțime de prieteni, este uimitoare.

Și ori de câte ori mă bucur de toate astea, mă întorc cu gândul la vechea mea școală. Aș dori în special să îi mulțumesc doamnei diriginte Cezarina Bâlbâe pentru sprijinul acordat, atât moral, demonstrâdu-mi că pot mai mult, dar și din punct de vedere educațional, datorită nivelului de engleză la care a reușit să mă aducă, facilitându-mi astfel drumul către visul de a fi student în Anglia. Le mulțumesc de asemenea, doamnelor și domnilor profesori Nicolae Munteanu, de limba și literatura română, Gheorghe Munteanu, de istorie, Zsuzsanna Regman, de geografie, Mihaela Codrea, de informatică, pentru modul în care m-au ajutat să mă pregătesc la probele de bacalaureat, tuturor profesorilor pentru atenția și dedicarea acordate, atât mie cât și colegilor mei, timp de 12 ani.

Oriunde mă vor purta pașii voi continua să fiu un ,,moroian”, cu gândul la ,,școala de care ai nevoie”, școala care m-a ajutat atât de mult să-mi îndeplinesc visul și pe care v-o recomand tuturor celor ce bateți la porțile liceului…