Liceul Teoretic „George Moroianu” este  înfrățit cu Școala Generală „Kossuth Lajos” din Ungaria, Kisújszállás.

În fiecare an se organizează o excursie pentru elevii secției maghiare a Liceului Teoretic „George Moroianu” în Kisújszállás și pentru elevii din Kisújszállás în Săcele.

În acest an (2014) noi, elevii Liceului Teoretic „George Moroianu”,  am fost în Ungaria. Excursia noastră a fost la începutul lunii aprilie și a durat patru zile . Am petrecut zile frumoase acolo: am fost la piscină, am vizitat orașul, muzeul etnografic și în ultima zi ne-au dus la  Debrecen. Acolo am vizitat centrul orașului, renumitul Colegiu Reformat și am făcut cumpăraturi într-un mall (Fórum). La întoarcea din Debrecen ne-am oprit în Parcul Național Hortobágy, unde am făcut câteva poze și am cumpărat suveniruri. A fost o excursie extraordinară, iar atunci ei ne-au promis că ne vor vizita în România. La întoarcerea din Ungaria ne-am oprit în Turda  și am vizitat Salina, iar în Ciucea  am admirat Muzeul memorial Octavian Goga – Ady Endre.

Anul acesta școlar elevii din Kisújszállás au venit în Săcele. Ei au sosit joi, 25 septembrie și au plecat duminică, 28 septembrie 2014. În această perioadă ei au locuit la familiile elevilor din Săcele. Vineri, împreună cu elevii gazdă și cadrele didactice au vizitat școala noastră și sălile de curs, Muzeul Etnografic din Turcheș, apoi centrul Brașovului.  După aceea au făcut cumpărături și la sfârșitul zilei au avut program liber împreună cu familiile gazdă. Eu și Noémi am vizitat castelul Bran, apoi am mâncat la o pizzerie din Brașov, în timp ce prietena mea, Edina, și Virág au făcut cumpărături în Unirea.

Sâmbătă dimineață au participat la un atelier de creație în cadrul zilelor Sfântul Mihail, unde au creat sperietoare de ciori, decorațiuni folosind tehnica origami, au sculptat dovleci și multe alte lucruri interesante. După atelierul de creație au urmărit spectacolul clasei a 7-a C.  Ei ne-au prezentat un fragment din „Dömdö-dömdö-dömdödöm” de Lázár Ervin. După spectacole au urmat câteva ore pe care musafirii le-au petrecut împreună cu familiile gazdă, iar seara s-a încheiat cu un concert .

În dimineața următoare prietenii noștri au pornit spre Ungaria. Despărțirea a fost foarte grea, dar ei ne-au promis că vor mai veni și că ne așteaptă cu brațele deschise în Ungaria . Noi sperăm că le-a plăcut în Săcele.

 

                          Szász Andreea – Anita

                                      clasa a 7-a C